Besplatna dostava

za cijelu Hrvatsku

Besplatni testeri

uz svaku narudžbu

20,000 kupaca

kvaliteta, sigurnost, privatnost

Niske cijene

vrijedi za sve proizvode

Teriflunomid

Teriflunomid

Teriflunomid kao tretman za multiplu sklerozu

Teriflunomid predstavlja važnu opciju u terapiji multiple skleroze, kronične autoimune bolesti središnjeg živčanog sustava koja može dovesti do različitih stupnjeva invaliditeta. Kao oralni imunomodulatorni lijek, teriflunomid se koristi za smanjenje učestalosti relapsa i usporavanje akumulacije fizičke onesposobljenosti kod pacijenata s relapsno-remitentnom multiplom sklerozom (RRMS), najčešćim oblikom ove bolesti.

Kliničke studije pokazale su da ovaj lijek može značajno smanjiti broj novih ili povećavajućih lezija u mozgu, što se često smatra pokazateljem aktivnosti bolesti. U praksi, to znači da ovaj lijek može pomoći u očuvanju neuroloških funkcija i kvalitete života pacijenata.

Liječenje teriflunomidom obično započinje nakon temeljite procjene od strane neurologa, koji uzima u obzir individualne karakteristike bolesti, kao i potrebe i preferencije pacijenta.

Pored svoje primarne uloge u liječenju relapsno-remitentnog oblika multiple skleroze, ovaj lijek se istražuje i u kontekstu potencijalne koristi kod drugih oblika multiple skleroze. Međutim, njegova primjena zahtijeva oprez zbog mogućih dugoročnih učinaka na imunološki sustav. Stoga je redovito praćenje pacijenata od strane zdravstvenih stručnjaka neophodno kako bi se osigurala optimalna sigurnost i učinkovitost liječenja.

Dostupnost teriflunomida u obliku tableta olakšava pacijentima pridržavanje propisane terapije, što je ključno za postizanje najboljih mogućih ishoda u liječenju. S obzirom na to da multipla skleroza može imati značajan utjecaj na svakodnevni život, mogućnost uzimanja lijeka oralno, bez potrebe za injekcijama ili infuzijama, predstavlja značajnu prednost u usporedbi s nekim drugim terapijskim opcijama.

Mehanizam djelovanja i farmakološki profil Teriflunomida

Teriflunomid djeluje kao selektivni inhibitor enzima dihidroorotat dehidrogenaze (DHODH), koji je ključan u de novo sintezi pirimidina, esencijalne komponente za proizvodnju DNA i RNA. Ovaj mehanizam djelovanja rezultira smanjenjem proliferacije aktiviranih T i B limfocita, koji su uključeni u patogenezi multiple skleroze, bez značajnog utjecaja na ostale stanice imunološkog sustava. Takav selektivni učinak omogućuje teriflunomidu da modulira imunološki odgovor, smanjujući time upalu i demijelinizaciju koja je karakteristična za multiplu sklerozu, a da pritom ne uzrokuje generalnu imunosupresiju.

Farmakološki profil teriflunomida karakterizira i njegova sposobnost prodora kroz krvno-moždanu barijeru, što mu omogućuje djelovanje izravno unutar središnjeg živčanog sustava, gdje se odvijaju ključni patološki procesi multiple skleroze. Nakon oralne primjene, teriflunomid se brzo apsorbira, a njegova biološka raspoloživost ne ovisi o unosu hrane, što olakšava upotrebu lijeka u svakodnevnom životu.

Metabolizam teriflunomida odvija se u jetri, a eliminacija je prvenstveno putem žuči i u manjoj mjeri putem bubrega.

Dug poluživot teriflunomida, koji može biti i do nekoliko tjedana, omogućuje postizanje i održavanje terapijskih koncentracija lijeka s jednom dnevnom dozom. Ovo svojstvo doprinosi stabilnosti liječenja i pridržavanju terapije od strane pacijenata. Međutim, zbog dugog poluživota, pacijenti koji prekinu terapiju teriflunomidom ili kod kojih je potrebno brzo uklanjanje lijeka iz organizma (npr. u slučaju planiranja trudnoće) moraju proći kroz proces ubrzanog izlučivanja koristeći aktivni ugljen ili kolestiramin.

Uzimajući u obzir da je ovaj lijek s relativno novim mehanizmom djelovanja, njegova primjena u kliničkoj praksi kontinuirano se prati kako bi se dodatno razumjela njegova dugoročna učinkovitost i sigurnost. Istraživanja i klinička iskustva do sada su potvrdila njegovu važnost u liječenju multiple skleroze, pružajući pacijentima korisnu terapijsku opciju.

Sigurnost i nuspojave povezane s upotrebom Teriflunomida

Sigurnost upotrebe teriflunomida jedan je od ključnih aspekata koji se uzima u obzir prilikom odlučivanja o uključivanju ovog lijeka u terapijski režim za pacijente s multiplom sklerozom. Kroz klinička ispitivanja i praćenje pacijenata koji uzimaju teriflunomid, identificirane su različite nuspojave koje mogu pratiti ovu terapiju. Među češćim nuspojavama zabilježeni su gastrointestinalni simptomi kao što su proljev, mučnina i bolovi u trbuhu, te dermatološke reakcije poput osipa i svrbeža. Također, zabilježeni su slučajevi povišenja jetrenih enzima, što ukazuje na potrebu redovitog praćenja funkcije jetre tijekom liječenja.

Osim toga, teriflunomid može utjecati na krvnu sliku, posebice na smanjenje broja bijelih krvnih stanica, što može povećati rizik od infekcija.

Zbog toga je važno provoditi periodične krvne pretrage kako bi se nadzirali potencijalni hematološki učinci. Važno je napomenuti i da je teriflunomid kontraindiciran u trudnoći zbog rizika od teratogenosti, te se savjetuje korištenje učinkovite kontracepcije tijekom liječenja i nakon njega, sve dok se razina lijeka u krvi ne smanji na prihvatljivu mjeru.

Pacijenti koji uzimaju ovaj lijek za liječenje multiple skleroze trebaju biti informirani o mogućim nuspojavama i potrebi za redovitim medicinskim pregledima. U slučaju pojave težih nuspojava, kao što su značajno povišenje krvnog tlaka ili teške infekcije, potrebno je odmah kontaktirati liječnika. Liječnički nadzor je ključan kako bi se pravovremeno identificirale i upravljale potencijalne nuspojave, omogućujući pacijentima sigurnu i učinkovitu upotrebu teriflunomida.

S obzirom na potencijalne rizike, važno je da zdravstveni stručnjaci pažljivo procjenjuju povijest bolesti i trenutno stanje svakog pacijenta prije propisivanja teriflunomida. Uz odgovarajuću edukaciju i suradnju između pacijenata i zdravstvenog tima, moguće je maksimizirati koristi teriflunomida u liječenju multiple skleroze uz minimiziranje rizika povezanih s nuspojavama.

proizvoda u košarici:
Nema proizvoda u košarici

IZABRALI STE OVE PROIZVODE:

    POKLON: Za vas je dostava besplatna!

    Ukupan iznos narudžbe: