Besplatna dostava

za cijelu Hrvatsku

Besplatni testeri

uz svaku narudžbu

20,000 kupaca

kvaliteta, sigurnost, privatnost

Niske cijene

vrijedi za sve proizvode

Sacubitril

Sacubitril

Mehanizam djelovanja Sacubitrila u liječenju srčanog zatajivanja

Sacubitril je inovativni lijek koji se koristi u kombinaciji s valsartanom kao terapija za kronično srčano zatajivanje. Njegov mehanizam djelovanja temelji se na inhibiciji enzima neprilizina, koji je odgovoran za razgradnju natriuretskih peptida. Natriuretski peptidi su prirodni hormoni koji sudjeluju u regulaciji krvnog tlaka i volumena tekućine u tijelu, a imaju i vazodilatacijska svojstva, što znači da opuštaju krvne žile.

Inhibicijom neprilizina, Sacubitril povećava razinu ovih peptida u krvi, što dovodi do smanjenja perifernog vaskularnog otpora i opterećenja na srcu, te istovremeno potiče izlučivanje soli i vode putem bubrega.

Ovaj lijek također potiče diurezu, odnosno povećano izlučivanje mokraće, što dodatno pridonosi smanjenju opterećenja srca jer smanjuje volumen cirkulirajuće krvi i tlak unutar krvnih žila. Osim toga, povećane razine natriuretskih peptida imaju pozitivan učinak na smanjenje hipertrofije i fibroze miokarda, što su procesi često povezani sa srčanim zatajivanjem.

Kombinacija ovog lijeka i valsartana, poznata pod trgovačkim imenom Entresto, omogućuje dvostruki učinak – jedna komponenta štiti natriuretske peptide od razgradnje, dok valsartan blokira receptore za angiotenzin II, što dodatno doprinosi smanjenju krvnog tlaka i olakšava rad srca. Ovaj sinergijski učinak čini kombinaciju ovog neprilizil inhibitora i valsartana izuzetno učinkovitom u liječenju pacijenata s kroničnim srčanim zatajivanjem, posebno onih s reduciranom ejekcijskom frakcijom. Kao rezultat, pacijenti mogu doživjeti poboljšanje simptoma srčanog zatajivanja, smanjenje hospitalizacija vezanih za srčane probleme i potencijalno produljenje života.

Kliničke studije i efikasnost Sacubitrila u terapiji hipertenzije

Iako je primarna uloga Sacubitrila u kombinaciji s valsartanom liječenje srčanog zatajivanja, istraživanja su pokazala da ova kombinacija može biti korisna i u terapiji hipertenzije. Kliničke studije su se fokusirale na ispitivanje efikasnosti Sacubitrila u smanjenju krvnog tlaka kod pacijenata s povišenim vrijednostima. U tim studijama, pacijenti su nasumično raspoređeni u grupe koje su primale kombinaciju lijeka koji inhibira neprilizin i valsartan ili neki drugi standardni antihipertenzivni lijek.

Rezultati su pokazali da je kombinacija lijeka iz skupine neprilizinskih inhibitora i valsartana bila značajno učinkovitija u smanjenju sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka u usporedbi s monoterapijom drugim antihipertenzivima.

Osim toga, ova kombinacija je pokazala i dodatne kardiovaskularne koristi, uključujući smanjenje arterijske krutosti i poboljšanje funkcije endotela, što su ključni faktori u smanjenju rizika od kardiovaskularnih događaja.

Iako se ovaj lijek primarno ne koristi kao monoterapija za hipertenziju, njegova kombinacija s valsartanom je ušla u preporuke za liječenje pacijenata s hipertenzijom koji imaju dodatne rizike ili su već doživjeli srčani udar ili imaju srčano zatajivanje. Ovi podaci su potkrijepljeni kliničkim studijama koje su uključivale široki spektar pacijenata i pružile su robustne dokaze o sigurnosti i efikasnosti ove terapije. Daljnja istraživanja se nastavljaju s ciljem detaljnijeg razumijevanja kako ovaj lijek za srčani zatajivanje može pridonijeti terapiji hipertenzije i koje bi pacijentske populacije mogle imati najveću korist od ove terapije.

Mogući nuspojave i interakcije lijeka Sacubitril s drugim lijekovima

Kao i svi lijekovi, Sacubitril u kombinaciji s valsartanom može uzrokovati nuspojave koje je važno prepoznati i pravilno upravljati njima. Među najčešćim nuspojavama koje su zabilježene kod pacijenata koji uzimaju ovu kombinaciju su hipotenzija, odnosno nizak krvni tlak, vrtoglavica, umor i bubrežna disfunkcija. Također, može doći do povećanja koncentracije kalija u krvi, što može biti potencijalno opasno stanje poznato kao hiperkalemija.

Pacijenti koji uzimaju Sacubitril/valsartan također mogu iskusiti kašalj, iako je to manje učestalo nego kod pacijenata koji uzimaju ACE inhibitore.

Angioedem, odnosno oticanje ispod kože, posebno u području lica i grla, rijetka je, ali ozbiljna nuspojava koja zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.

Što se tiče interakcija s drugim lijekovima, važno je napomenuti da kombinirani lijek koji sadrži neprilizin inhibitor i valsartan ne smije biti uziman u kombinaciji s ACE inhibitorima ili s ARB lijekovima, jer to može značajno povećati rizik od angioedema i drugih nuspojava. Također, potrebno je izbjegavati uzimanje lijekova koji povećavaju razine kalija u krvi, kao što su suplementi kalija ili kalij-štedeći diuretici, zbog rizika od hiperkalemije.

Pacijenti trebaju biti pažljivo praćeni tijekom terapije, posebno u početnim fazama liječenja ili prilikom prilagodbe doze, kako bi se osiguralo da se krvni tlak održava unutar sigurnih granica i da funkcija bubrega ostaje stabilna. U slučaju bilo kakvih znakova pogoršanja zdravstvenog stanja ili pojavljivanja novih simptoma, potrebno je odmah konzultirati liječnika.

Za optimalno upravljanje terapijom, liječnici bi trebali provoditi redovite kontrole i laboratorijske pretrage kako bi pravovremeno detektirali moguće nuspojave i interakcije, te po potrebi prilagodili doziranje ili preporučili alternativne terapijske opcije. Uz pažljivo praćenje i suradnju između pacijenta i liječnika, terapija ovim lijekom može biti sigurna i učinkovita za mnoge pacijente s srčanim zatajivanjem ili hipertenzijom.

proizvoda u košarici:
Nema proizvoda u košarici

IZABRALI STE OVE PROIZVODE:

    POKLON: Za vas je dostava besplatna!

    Ukupan iznos narudžbe: