Besplatna dostava

za cijelu Hrvatsku

Besplatni testeri

uz svaku narudžbu

20,000 kupaca

kvaliteta, sigurnost, privatnost

Niske cijene

vrijedi za sve proizvode

Ticagrelor

Ticagrelor

Mehanizam djelovanja Ticagrelora u prevenciji tromboze

Ticagrelor je suvremeni antiagregacijski lijek koji se primjenjuje u cilju prevencije trombotičkih događaja, poput srčanog udara i moždanog udara, osobito kod pacijenata s akutnim koronarnim sindromom. Njegov mehanizam djelovanja temelji se na inhibiciji P2Y12 receptora, koji su ključni za agregaciju trombocita. Za razliku od nekih drugih antiagregacijskih lijekova, Ticagrelor ne djeluje kao antagonist, već kao reverzibilni alosterički inhibitor, što znači da se veže na mjesto na receptoru koje nije aktivno mjesto i time mijenja konformaciju receptora, čineći ga manje osjetljivim na njegov prirodni agonist, adenozin difosfat (ADP).

Ovaj mehanizam omogućava Ticagreloru brzo i značajno inhibiranje agregacije trombocita, što je osobito važno u akutnim fazama koronarne bolesti.

Učinkovitost Ticagrelora u smanjenju trombotičkih događaja proizlazi iz njegove sposobnosti da brzo i potentno inhibira signalne puteve koji su odgovorni za aktivaciju i agregaciju trombocita, što je ključno za formiranje tromba. Osim toga, zbog svoje reverzibilne prirode, ovaj lijek omogućava bolju kontrolu antitrombotičkog učinka, što je prednost u situacijama kada je potrebno smanjiti rizik od krvarenja, kao što je predoperativno razdoblje ili nakon nastanka krvarenja.

S obzirom na njegovu sposobnost da pruži brzu, snažnu i reverzibilnu inhibiciju trombocita, ovaj lijek se smatra važnim alatom u prevenciji tromboze kod pacijenata s povećanim rizikom od kardiovaskularnih događaja. Kliničke studije su pokazale da je njegova primjena povezana s poboljšanim ishodima u usporedbi s nekim drugim tretmanima, što ga čini važnim izborom u terapiji akutnih koronarnih sindroma.

Usporedba Ticagrelora s drugim antiagregacijskim lijekovima

U usporedbi s drugim antiagregacijskim lijekovima, Ticagrelor se ističe svojom jedinstvenom farmakološkom profilom. Dok je aspirin, na primjer, ireverzibilni inhibitor enzima ciklooksigenaze i time sprječava sintezu tromboksana, ključnog medijatora u agregaciji trombocita, Ticagrelor direktno cilja P2Y12 receptor, što rezultira brzim i reverzibilnim djelovanjem. Ova karakteristika Ticagrelora mu omogućava da se brže eliminira iz organizma nakon prestanka uzimanja, što je klinički relevantno u situacijama kada je potrebno ublažiti antiagregacijski učinak, kao što je prije hitnih kirurških zahvata.

Drugi često korišteni antiagregacijski lijek je klopidogrel, koji također cilja P2Y12 receptor, ali se od Ticagrelora razlikuje po tome što je prolijek i zahtijeva metabolizam u jetri kako bi postao aktivan.

Osim toga, klopidogrel ima sporiji početak djelovanja i manju reverzibilnost u usporedbi s Ticagrelorom, što može biti ograničavajući faktor u akutnim kliničkim situacijama. Neki pacijenti također mogu imati smanjen odgovor na klopidogrel zbog genetskih varijacija koje utječu na njegov metabolizam, što nije slučaj s Ticagrelorom, koji ne zahtijeva metaboličku aktivaciju.

Ova aktivna tvar je također pokazala bolje rezultate u smanjenju kardiovaskularnih događaja u usporedbi s klopidogrelom u velikoj kliničkoj studiji PLATO, što ju čini preferiranim izborom u određenim pacijentskim populacijama. Osim toga, ovaj lijek ne zahtijeva genetsko testiranje koje je ponekad potrebno kod klopidogrela kako bi se osigurala optimalna terapija. Sve ove prednosti čine ovaj lijek važnim alatom u modernom pristupu prevenciji tromboze, posebno kod pacijenata s akutnim koronarnim sindromom koji su pod visokim rizikom od kardiovaskularnih događaja.

Nuspojave i kontraindikacije pri upotrebi Ticagrelora

Iako je Ticagrelor učinkovit u prevenciji tromboze, njegova upotreba nije lišena nuspojava i kontraindikacija koje je važno uzeti u obzir. Među najčešćim nuspojavama koje se mogu javiti kod pacijenata koji koriste Ticagrelor su dispneja (otežano disanje), krvarenje, glavobolja, kašalj, hipotenzija i vrtoglavica. Krvarenje je posebno značajna nuspojava zbog antiagregacijskog mehanizma djelovanja ovog lijeka, što može uključivati i ozbiljna krvarenja poput gastrointestinalnih ili intrakranijalnih.

Što se tiče kontraindikacija, ovaj antitrombocitni lijek se ne smije koristiti kod pacijenata s aktivnim patološkim krvarenjem, kao što su peptički ulkusi ili intrakranijalno krvarenje. Također, kontraindiciran je kod pacijenata s poznatom preosjetljivošću na aktivnu tvar ili bilo koju pomoćnu tvar lijeka.

Poseban oprez potreban je kod pacijenata s povećanim rizikom od krvarenja, uključujući one s nedavnim operacijama, traumama ili drugim stanjima koja bi mogla povećati rizik od krvarenja.

Osim toga, interakcije Ticagrelora s drugim lijekovima mogu povećati rizik od nuspojava, posebice kada se koristi istovremeno s lijekovima koji mogu povećati rizik od krvarenja, kao što su antikoagulansi i nesteroidni protuupalni lijekovi. Zbog toga je važno da liječnici pažljivo razmotre sve potencijalne interakcije lijekova prije propisivanja Ticagrelora.

Upravljanje nuspojavama i kontraindikacijama ključno je za sigurnu i učinkovitu upotrebu Ticagrelora. To uključuje temeljitu procjenu pacijentovog kliničkog stanja, povijesti bolesti i trenutno korištenih lijekova. Pacijenti koji uzimaju ovaj antitrombocitni lijek trebaju biti pod redovitim nadzorom kako bi se pravovremeno identificirale i adekvatno upravljale moguće nuspojave, osiguravajući optimalnu korist od terapije uz minimaliziranje rizika.

proizvoda u košarici:
Nema proizvoda u košarici

IZABRALI STE OVE PROIZVODE:

    POKLON: Za vas je dostava besplatna!

    Ukupan iznos narudžbe: