Besplatna dostava

za cijelu Hrvatsku

Besplatni testeri

uz svaku narudžbu

20,000 kupaca

kvaliteta, sigurnost, privatnost

Niske cijene

vrijedi za sve proizvode

Ivabradin

Ivabradin

Mehanizam djelovanja Ivabradina u terapiji srčanih bolesti

Mehanizam djelovanja Ivabradina u terapiji srčanih bolesti temelji se na selektivnom inhibiranju struje If u sinusnom čvoru, što je ključno za regulaciju srčane frekvencije. Specifičnost ovog lijeka leži u njegovoj sposobnosti da djeluje direktno na pacemaker stanice srca, bez utjecaja na krvni tlak ili intrakardijalnu provodnost. Ivabradin selektivno veže na If kanale u fazi hiperpolarizacije i usporava depolarizaciju, što dovodi do smanjenja brzine otkucaja srca, a da pri tome ne utječe na kontraktilnost srčanog mišića.

Ovaj mehanizam djelovanja čini Ivabradin posebno korisnim u liječenju kronične stabilne angine pektoris, jer smanjenjem frekvencije srca dolazi do smanjenja potrebe miokarda za kisikom, što pomaže u smanjenju učestalosti i težine anginalnih napada.

Također, usporavanjem rada srca, ovaj lijek doprinosi poboljšanju dijastoličkog vremena punjenja, što može biti korisno u liječenju određenih tipova zatajivanja srca.

Klinička ispitivanja su pokazala da određeni lijek efikasno smanjuje srčanu frekvenciju kod pacijenata s anginom, čime se poboljšava kontrola simptoma i kvaliteta života, uz istodobno održavanje sigurnosnog profila. Važno je napomenuti da je spomenuti lijek indiciran za pacijente koji ne podnose beta-blokatore ili kod kojih su beta-blokatori kontraindicirani, pružajući tako alternativnu terapijsku opciju.

Uzimajući u obzir navedene karakteristike, ova aktivna supstanca predstavlja značajan napredak u farmakološkom pristupu liječenju srčanih bolesti, posebice kod pacijenata s anginom pektoris. Kroz svoj specifičan mehanizam djelovanja, ovaj lijek nudi ciljanu terapiju koja je učinkovita i dobro podnošljiva, što ga čini važnim alatom u modernom kardiološkom liječenju.

Ivabradin kao inovativni pristup u liječenju angine pektoris

Ivabradin predstavlja inovativni pristup u liječenju angine pektoris, bolesti koja je rezultat nedovoljne opskrbe srčanog mišića krvlju i kisikom. U terapiji angine pektoris, ovaj lijek se koristi kao alternativa ili dodatak standardnim terapijama, poput beta-blokatora ili kalcijevih antagonista. Njegova primarna prednost je u tome što djeluje direktno na srčani ritam, a ne na krvne žile ili krvni tlak, što omogućuje pacijentima s određenim vaskularnim ili hipotenzivnim problemima da ga koriste bez dodatnih rizika.

Djelovanje Ivabradina je posebno važno u situacijama kada je potrebno postići kontrolu nad srčanom frekvencijom bez negativnog utjecaja na miokardnu kontraktilnost.

Smanjenjem broja otkucaja srca, lijek smanjuje metaboličke zahtjeve srčanog mišića, što dovodi do smanjenja simptoma angine, kao što su bol u prsima i otežano disanje. Ovo je od ključne važnosti za poboljšanje kvalitete života pacijenata, omogućujući im veću fizičku aktivnost i smanjenje broja anginalnih napada.

Kliničke studije su pokazale da Ivabradin efikasno smanjuje broj anginalnih epizoda i potrebu za nitroglicerinom, koji se često koristi za brzo ublažavanje boli u prsima. Osim toga, ovaj lijek je pokazao korisnost u poboljšanju ishemijskih parametara na testu opterećenja, što ukazuje na njegov potencijal u smanjenju ishemijskog oštećenja srčanog mišića.

Uzimajući u obzir ove činjenice, ovaj lijek se nameće kao značajna opcija u liječenju angine pektoris, pružajući pacijentima priliku za aktivniji i manje ograničen život. Njegova sposobnost da pruži simptomatsko olakšanje, uz istovremeno očuvanje funkcije srca, čini ga vrijednim dodatkom u arsenalu terapijskih sredstava za liječenje ove česte i često onesposobljavajuće kardiovaskularne bolesti.

Nuspojave i kontraindikacije pri upotrebi Ivabradina

Iako je Ivabradin u mnogim slučajevima dobro podnošljiv i učinkovit lijek, važno je biti svjestan mogućih nuspojava i kontraindikacija koje se mogu javiti pri njegovoj upotrebi. Među nuspojavama koje su zabilježene kod pacijenata, najčešće su se pojavljivale vizualne smetnje poput povećane osjetljivosti na svjetlost ili privremenih promjena u vidu, poznatih kao fosfeni. Ove vizualne smetnje rezultat su inhibicije If kanala u retini, ali su obično blage do umjerene i prolazne prirode.

Ostale moguće nuspojave uključuju bradikardiju, odnosno prekomjerno usporavanje srčanog ritma, što može biti problematično kod pacijenata s već postojećom bradikardijom. Također, mogu se javiti simptomi poput glavobolje, vrtoglavice, umora ili osjećaja slabosti.

Iako su ove nuspojave obično blage, one mogu utjecati na svakodnevne aktivnosti pacijenata, te je stoga važno da se o bilo kojoj promjeni obavijesti liječnik.

Kada su u pitanju kontraindikacije, Ivabradin nije preporučljiv za upotrebu kod pacijenata s akutnim zatajivanjem srca, teškom hipotenzijom, srčanim aritmijama koje ne uključuju sinusni ritam, kao i kod pacijenata koji pate od kardiogenog šoka. Osim toga, lijek je kontraindiciran kod trudnica i dojilja, te kod pacijenata s poznatom preosjetljivošću na aktivnu tvar ili bilo koju od pomoćnih tvari lijeka.

Zbog mogućih interakcija s drugim lijekovima, važno je da se prije početka terapije Ivabradinom detaljno razgovara s liječnikom o svim lijekovima koje pacijent trenutno uzima. Na taj način, može se osigurati optimalna i sigurna upotreba ovog lijeka, uz minimaliziranje rizika od nuspojava i interakcija s drugim lijekovima. Pravilnim praćenjem i pridržavanjem uputa liječnika, ovaj lijek može biti efikasan i siguran izbor za mnoge pacijente koji se suočavaju s anginom pektoris ili drugim srčanim bolestima koje zahtijevaju kontrolu srčane frekvencije.

proizvoda u košarici:
Nema proizvoda u košarici

IZABRALI STE OVE PROIZVODE:

    POKLON: Za vas je dostava besplatna!

    Ukupan iznos narudžbe: