Besplatna dostava

za cijelu Hrvatsku

Besplatni testeri

uz svaku narudžbu

20,000 kupaca

kvaliteta, sigurnost, privatnost

Niske cijene

vrijedi za sve proizvode

Teriparatid

Teriparatid

Teriparatid kao tretman za osteoporozu

Teriparatid predstavlja inovativni pristup u liječenju osteoporoze, bolesti koja rezultira smanjenjem gustoće kostiju i povećanjem rizika od prijeloma. Aktivna supstanca teriparatid je rekombinantni oblik paratireoidnog hormona (PTH), koji prirodno regulira metabolizam kalcija i fosfata u tijelu te sudjeluje u održavanju kostiju. Kao lijek, ovaj sintetički oblik paratireoidnog hormona koristi se u obliku injekcija koje se primjenjuju subkutano, obično jednom dnevno.

Ovaj lijek je posebno koristan za osobe s visokim rizikom od prijeloma, uključujući one s teškom osteoporozom ili pacijente koji nisu adekvatno odgovorili na druge tretmane. Ovaj lijek djeluje poticanjem novog rasta kostiju, povećavajući njihovu gustoću i čvrstoću, što u konačnici dovodi do smanjenja rizika od nastanka prijeloma.

Njegova primjena je obično ograničena na razdoblje do 24 mjeseca, zbog potencijalnih dugoročnih rizika povezanih s terapijom.

Jedinstven mehanizam djelovanja teriparatida ga čini izuzetno važnim u skupini lijekova za osteoporozu. Za razliku od antiresorptivnih lijekova koji sprječavaju razgradnju kosti, ovaj lijek aktivno potiče izgradnju kosti, čime se postiže brži i izraženiji odgovor u povećanju kostne mase. Studije su pokazale da ovaj lijek značajno smanjuje rizik od prijeloma kralježnice i drugih lokacija kod osoba s osteoporozom. Zahvaljujući ovim svojstvima, ovaj lijek se smatra ključnim u arsenalu terapija za osobe koje pate od ove progresivne bolesti kostiju.

Mogući nuspojavi i upozorenja pri korištenju Teriparatida

Korištenje teriparatida može biti povezano s različitim nuspojavama koje pacijenti trebaju pažljivo razmotriti prije početka terapije. Najčešće zabilježene nuspojave uključuju bolove u kostima, mučninu, bolove u udovima i glavobolje. Ponekad se mogu javiti i reakcije na mjestu ubrizgavanja, poput crvenila, oticanja ili svrbeža. Rjeđe, ali potencijalno ozbiljnije nuspojave uključuju povišenje razine kalcija u krvi, što može dovesti do stanja poznatog kao hiperkalcemija.

Posebna upozorenja su potrebna kod pacijenata koji imaju povišen rizik od osteosarkoma, malignog tumora kostiju, jer studije na životinjama koje su primale teriparatid u visokim dozama su pokazale povećanu incidenciju ovog oblika raka.

Zbog toga se teriparatid ne preporučuje osobama koje imaju povećan rizik od osteosarkoma, uključujući one s Pagetovom bolešću kostiju, nelečenom hiperkalcemijom ili prethodnom radioterapijom skeleta.

Pacijenti također trebaju biti svjesni da je dužina terapije teriparatidom obično ograničena na maksimalno 24 mjeseca tijekom života pojedinca. Nakon završetka terapije teriparatidom, liječnici obično preporučuju nastavak liječenja drugim lijekovima za osteoporozu kako bi se održala gustoća kostiju i smanjio rizik od prijeloma.

Prije početka terapije, važno je da liječnici procijene opću zdravstvenu sliku pacijenta i provjere postoje li kontraindikacije za primjenu teriparatida. Tijekom terapije, potrebno je redovito pratiti razine kalcija u krvi i po potrebi prilagođavati doziranje ili prekinuti liječenje. Komunikacija između pacijenta i liječnika je ključna za pravilno upravljanje terapijom i smanjenje rizika od nuspojava.

Usporedba Teriparatida s drugim lijekovima za jačanje kostiju

U liječenju osteoporoze, teriparatid se često uspoređuje s drugim lijekovima koji imaju za cilj jačanje kostiju i smanjenje rizika od prijeloma. Za razliku od bisfosfonata, koji su također često korišteni u liječenju osteoporoze, teriparatid ne samo da smanjuje resorpciju kosti već i aktivno potiče njihov rast. Bisfosfonati djeluju inhibiranjem osteoklasta, stanica odgovornih za razgradnju kosti, čime se smanjuje gubitak kosti, ali ne potiče se značajnije njihova izgradnja.

S druge strane, ovaj lijek ima anabolički učinak, što znači da potiče formiranje nove kosti povećavajući aktivnost osteoblasta, stanica zaduženih za izgradnju kostiju.

Ovaj mehanizam djelovanja može biti posebno koristan kod pacijenata s vrlo niskom kostnom masom ili kod onih koji su već doživjeli prijelome, jer pruža mogućnost ne samo zaustavljanja daljnjeg propadanja kostiju, već i za obnovu već narušene kostne strukture.

Drugi lijekovi koji se koriste u liječenju osteoporoze uključuju selektivne modulatore estrogenskih receptora (SERM-ovi) i denosumab. SERM-ovi, poput raloksifena, imitiraju učinak estrogena na kosti, čime pomažu u očuvanju kostne mase, dok denosumab djeluje blokiranjem proteina RANKL, koji je ključan za formiranje i aktivnost osteoklasta.

Iako ovaj lijek koji stimulira formiranje kosti pruža jedinstvene prednosti u liječenju osteoporoze, njegova upotreba može biti ograničena visokim troškovima i potrebom za svakodnevnim injekcijama, što može biti nezgodno za neke pacijente. Usporedba s drugim lijekovima za jačanje kostiju treba uzeti u obzir individualne potrebe pacijenta, stupanj osteoporoze, rizik od prijeloma, cijenu liječenja, kao i osobne preferencije i sposobnost pridržavanja propisanog režima liječenja. Stoga je važno da liječnici razmotre sve ove faktore kako bi odabrali najprikladniji tretman za svakog pojedinog pacijenta.

proizvoda u košarici:
Nema proizvoda u košarici

IZABRALI STE OVE PROIZVODE:

    POKLON: Za vas je dostava besplatna!

    Ukupan iznos narudžbe: